Wykonanie

Ponownie zainspirowaną swego czasu przez Hafiję, zagnało mnie dzisiaj do kuchni i powstała wariacja na temat Hafijowych i moich placków ziemniaczanych :)Z moich jest
cebulka,
śmietanka i
żurawina, a z Hafijowych
serek i
szynka :)Ingrediencje:1 kg ziemniaczków1
cebulka3 łyżki
mąkisól,
pieprz1
jajkośmietanażurawina w słoiczku
żółty ser i
szynkaolej do smażeniaJak robimy:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy albo jak ja wrzucamy do blendera, tak samo czynimy z
cebulką. Do tej pulpy dodajemy
mąkę jajko, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na tarce z grubymi oczkami ścieramy
żółty ser i kroimy
szynkę na paseczki. Rozgrzewamy
olej na patelni i smażymy. jak usmaży nam się jedna strona, przekręcamy i kładziemy już na tej usmażone kawałek
szynki i troszkę
serka. Dosmażamy. odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, układamy na talerzyku i polewamy
śmietaną z łyżką
żurawiny na wierzchu.

Pycha!Smacznego!!!