Wykonanie
Placki ziemniaczane lubię bardzo. Był okres czasu, że za nimi wręcz przepadałam. Teraz robię dość rzadko, ale dalej z wielką chęcią je zjadam. To dość kaloryczna potrawa z uwagi na smażenie w dość głębokim tłuszczu, dlatego konieczne jest po usmażeniu przełożenie ich na papierowe ręczniki, by nadmiar tłuszczu odsączyć. Każdy ma swój ulubiony sposób podania placków ziemniaczanych. Jedni lubią je ze
śmietaną, inni posypane
solą, jeszcze inni lubią placki z sosami. Mój ulubiony i właściwie jedyny sposób podania to posypane zwykłym
cukrem. Pycha.
1 kg
ziemniaków1
cebula1
jajko2 czubate łyżki
mąki1 łyżka
śmietany, opcjonalnie
sól (duża szczypta) i
pieprz do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki i
cebulę ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok, dodajemy
jajko,
mąkę i ewentualnie
śmietanę, doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy po łyżce ziemniaczanej masy i smażymy placki z obu stron na rumiano. Wykładamy na papierowe ręczniki. Podajemy ze
śmietaną, dowolnym sosem lub posypane
cukrem.