Wykonanie
« Ugotuj mi! Psie wędrówkiPierogi ruskie »Nie spotkałam się z osobą, która nie lubi placków ziemniaczanych…to przecież danie na medal! Prawda?
Składniki (2 osoby)– 4 średnie
ziemniaki– mała
cebulka– około pół szklanki
mąki–
jajko–
sól,
pieprz–
olej do smażeniaObieramy
ziemniaki,
cebulkę i ścieramy na tarce o średniej grubości oczkach. Do
ziemniaków dodajemy
jajko i
mąkę (nie za dużo, tylko tyle, aby masa zaczęła się sklejać). Doprawiamy
solą i
pieprzem – możemy dodać więcej, ponieważ po usmażeniu intnsywność przypraw będzie nieco mniejsza.Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron, do momentu zrumienienia.Jeżeli wolicie placki na słodko, odejmijcie
cebulkę.Ja placki ziemniaczane lubię najbardziej ze
śmietaną! A Wy?