Wykonanie
Sałatka ryżowa... po całonocnym balowaniu na wieczorku andrzejkowym zorganizowanym przez stowarzyszenie polsko- francuskie miałam na nią ogromną ochotę. Wieczorek był świetny jedzenie przepyszne, orkiestra niczego sobie a towarzystwo .... niezawodne. Były t eż losy cegiełki z całym szeregiem ciekawych nagród i tą główną zgarniętą przez dziewczynę z naszego stolika - wycieczkę 8 dniową do Francji, cóż widać co po niektórzy mają o wiele większe szczęście w losowaniach niż ja. Teraz pozostaje jedynie czekanie na karnawałową powtórkę z rozrywki;)Co do sałatki to do jej wykonania możecie oczywiście użyć
ryżu, który wam pozostał po obiedzie. Szybka i smaczna... tak więc zajadajcie i odpoczywajcie - korzystajcie z dodatkowego wolnego dnia przedłużającego weekend.Produkty3 woreczki
ryżu30 dag
żółtego sera30 dag
szynki2
czerwone paprykiogórki kiszonepor lub
cebula5 jaj
majonezsólpieprzSposób
Ryż ugotować, zostawić do wystygnięcia.
Ser,
szynkę,
paprykę,
ogórka,
pora lub
cebulę oraz
jajka ugotowane na twardo pokroić w kosteczkę. Pokrojone składniki wymieszać razem z
ryżem, dodaj
majonez, przyprawić
solą i
pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Tymczasem na deser JESIEŃ i to nie byle jaka bowiem prosto z lasu...