ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa ziemniaczana z rumianďż˝ cebulkďż˝

Kremowa zupa ziemniaczana z rumianďż˝ cebulkďż˝

nazwa

Wykonanie

Zwykła zupa ziemniaczana może przerodzić się w niezwykłą, wyjątkową potrawę, jeśli przygotujemy ją w niebanalny sposób. Tym razem dodatkiem do aksamitnego kremu ziemniaczanego została pełna smaku, rumiana cebulka.
1 łodyga selera naciowego - pokrojonego w małe kawałki
1 kg ziemniaków - umytych, obranych
1,25 l bulionu warzywnego
1 listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
4 cebule - obrane, pokrojone w pół plastry
200 g pieczarek - pokrojonych w plastry
olej i masło do smażenia
ew. natka pietruszki do dekoracji
1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na łyżce oleju siekaną łodygę selera. Obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki, dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem w bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.
2 . W międzyczasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy rumianą cebulę: obraną cebulę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na oleju z masłem (olej zapobiegnie przypalaniu się masła), aż cebula będzie chrupiąca i rumiana (ale nie spalona!). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki.
3. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy czosnek i ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy śmietankę i rumianą cebulę, po czym doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.
Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.
Na każdej porcji zupy na talerzu układamy po łyżce smażonych pieczarek i posypujemy trochę siekanej natki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Kremowa-zupa-ziemniaczana-z-rumiana-cebulka.html