Wykonanie
Dziś mam dla Was jeszcze jedną propozycję zupy - kremu. Tym razem w roli główniej wystąpi pięknie czerwony
burak. Jego aksamitny smak uzupełni zaś wyrazisty, lekko słonawy
ser typu
feta. Duet idealny - spróbujcie koniecznie!
500g
buraków (u mnie 3 duże
buraki) - ugotowanych, obranych, pokrojonych w drobną kostkę500g
ziemniaków - obranych, pokrojonych w drobną kostkę1
listek laurowy1-2 ziarna
ziela angielskiego1,5 l
bulionu warzywnego (lub drobiowego)1/2 szklanki
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)
sól i świeżo zmielony
pieprz - do smakugrzanki lub
groszek ptysiowypokruszony
ser feta1.
Buraki dokładnie szorujemy. Następnie gotujemy je w wodzie z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
soli, aż będą całkowicie miękkie, ok. 30-40 minut.
Wodę od gotowania zlewamy, napełniamy garnek zimną
wodą, by
buraki trochę ostygły i dały się obrać. Przestudzone
buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę.2.
Buraki umieszczamy w garnku wraz z obranymi, pokrojonymi
ziemniakami. Zalewamy całość
bulionem, dodajemy
ziele angielskie i listek. Gotujemy, aż
ziemniaki będą całkowicie miękkie, ok. 20 minut.Listek i ziele usuwamy. Zupę ucieramy na krem za pomocą blendera. Dodajemy
śmietankę i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można ją rozrzedzić dodatkowym
bulionem lub
mlekiem.Porcje zupy podajemy posypane grzankami i
serem feta.Kategoria:ZupyAutor(ka): rain1drop Czas publikacji: środa, 22 czerwca 2016 10:28OpcjePoleć znajomemu wpis „Zupa krem z
burakiem i
serem feta”Polecane wpisyBardzo lubię zupy w kremowej postaci. Robi się je niesamowicie szybko i prosto, a jednocześnie są tak eleganckie, że można podać je nie tylko na co dzień, lecz
Serowo ziemniaczana zupa krem z
koperkiemTo nie tajemnica, że lubię
ser. Tym razem więc
ser znalazł się w kremowej zupie ziemniaczanej, delikatnej, rozgrzewającej i pożywnej. wiosennego charakteru
dodaChowder z
kukurydzą,
szynką i
ziemniakamiChowder jest rodzajem gęstej zupy warzywnej lub z
owocami morza, gotowanej ze
śmietaną lub
mlekiem. Delikatna, kremowa struktura zupy sprawia, ze jest ona idealZupa szparagowa z młodymi warzywamiDzisiaj kończę tegoroczny sezon
szparagowy.... Ta zupa jest idealnym pożegnaniem. Wiem, że
szparagi jeszcze można spotkać na targach i w sklepach, także zachęcaWiosenna zupa ze
szparagami,
ziemniakami i
serem fetaWypatrzyłam ten przepis u Asi , zachwycił mnie kolorami i takim wiosennym klimatem :) Nawet nie spodziewałam się, że zupa ta będzie
hitem tegorocznego sezonu naTrackback