Wykonanie
Share the post "Zakręcone pączki / Twisted doughnuts"Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania 😉 Nie są trudne do wykonania, tradycyjne
ciasto drożdżowe z odrobiną
cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy tego karnawałowego przysmaku!Scroll down for recipe in English

Zakręcone pączki(35-40 sztuk)Składniki na ciasto:3/4 szklanki
mleka3 łyżki
masła3 1/4 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru1 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
soli7 g
drożdży instant2 duże
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiolej do smażeniaSkładniki na
lukier:1 1/2 szklanki
cukru pudru1/8 szklanki
wodyPrzygotowanie:W małym rondelku podgrzej
mleko z
masłem, aż
masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia).
Mleko powinno być ciepłe a nie gorące.W misce miksera wymieszaj 2 1/2 szklanki
mąki z
cukrem,
drożdżami,
cynamonem i
solą.W oddzielnej misce roztrzep rózgą
jajka i
wanilię, po czym dodaj mieszankę do suchych składników i miksuj końcówką typu hak, do połączenia się składników.Cały czas miksując dodawaj ciepłe
mleko, po czym dodaj resztę
mąki i miksuj do uzyskania elastycznego ciasta. Jeżeli jest zbyt mokre, dodaj trochę więcej
mąki.Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do momentu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.Przełóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Pokrój go na paski o szerokości 2 cm i długości około 15 cm, następnie złóż każdy na pół, ściśnij końcówki i skręć. Przykryj je czystym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzej
olej (tak by było go przynajmniej 2-3 cm od dna) i smaż po kilka pączków równocześnie do zarumienienia z każdej strony. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.W międzyczasie w miseczce wymieszaj rózgą
cukier puder z
wodą do otrzymania konsystencji lukru. W razie potrzeby dodaj więcej
wody, jednak uważaj żeby nie wyszedł zbyt wodnisty.Zanurz pączki w lukrze i odstaw żeby
lukier zastygł. Podawaj natychmiast!Smacznego!

English version(30-40 doughnuts)Ingredients for the dough:3/4 cup of milk3 tbsp unsalted butter3 1/4 cup
flour1/3 cup sugar1 1/2 tsp ground cinnamon1/2 tsp salt7 g package quick rise yeast2 large eggs1/2 tsp vanilla extractoil for fryingIngredients for the glaze:1 1/2 cup powdered sugar1/8 cup of waterPreparation:Combine the milk and butter in a small saucepan and heat until warm.In a bowl of stand mixer and combine 2 1/2 cup of
flour with the sugar, yeast, cinnamon and salt. Mix at low speed until combined.In a separate bowl, beat together the eggs and vanilla and add the egg mixture to the dry ingredients and mix until incorporated.Slowly
pour in the warm milk and mix. Add the remaining
flour and mix until it turns into a soft dough.Turn the dough into a well-oiled bowl, cover with a clean towel and set in a warm place to rise for 45 minutes, or until about doubled in size.After the dough has risen, turn it out onto a well-floured surface and gently roll out with a floured rolling pin into about 0,5 cm thickness. Cut strips of dough 2 cm
wide and 15 cm long. . Double each strip over and twist a few times, pinching the dough at the end to help it hold its shape. Cover the twists with clean towel and set aside to let rise for another 30 minutes.Heat your frying oil and
line and prepapare paper towels or receiving the fried doughnuts. Cook the twists, a few at a
time, until golden brown and let the doughnuts cool on the paper.Prepare the glaze by mixing powdered sugar with water, stir. Add
more water, if needed, until the glaze is smooth and runny, but not watery.Dip the doughnuts in the glaze and set aside until the glaze is completely set.
Serve immediately!Enjoy!

Sprawdźcie też moje inne przepisy na karnawałowe słodkości:Lane chrusty

Pączki tradycyjne

Pączki hiszpańskie z lukrem
rumowym
Churros z sosem
czekoladowo-
kawowym
Mini pączki z
jagodami
Share the post "Zakręcone pączki / Twisted doughnuts"



