Wykonanie
Share the post "Mini pączki z
jagodami / Mini blueberry beignets"Karnawał w pełni, przedstawiam więc przepis na tuczące słodkości. Małe, puszyste pączki z
jagodami, podane z
cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na deser dla gości podczas karnawałowej imprezy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później samo smażenie w głębokim tłuszczu też nie powinno sprawić problemów nawet początkującym w kuchni. Polecam!Scroll down for recipe in English

Mini pączki z
jagodami(50-60 mini pączków)Składniki:2 1/4 łyżeczki
drożdży instant/suszonych3/4 szklanki ciepłej
wody1/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli1
jajko, rozbełtane2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1/2 szklanki
mleka3 1/2 – 4 szklanki
mąki2 łyżki miękkiego
masła1 szklanka
jagód (jeżeli są mrożone, wymieszaj z 1 łyżką
mąki)
olej do smażenia
cukier puder do serwowaniaPrzygotowanie:W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast
drożdże,
wodę i
cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj
sól,
jajko,
wanilię,
skórkę z cytryny i
mleko, po czym wymieszaj.Następnie wsyp 3 szklanki
mąki, a gdy ciasto zacznie się formować dodaj
masło i miksuj aż się wchłonie.Cały czas miksując na wolnych obrotach dosypuj resztę
mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Przełóż je na posypaną
mąką powierzchnię i zagnieć je aż stanie się lepić. Umieść je w natłuszczonej misce, przykryj folią lub ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość, około 1-1 2/2 h.Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną
mąką powierzchnię, podociskaj aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż
jagodny na połowę ciasta i nakryj je drugą połową dociskając brzegi. Rozwałkuj je delikatnie na prostokąt o grubości około 1,5 cm i za pomocą
ostrego noża pokrój je wzdłuż na 3 cm paski. Następnie pokrój je z drugiej strony na skos, tworząc kawałki o 3 cm bokach. przykryj je czystym ręcznikiem i zostaw je do wyrośnięcie na około 40 minut.W dużej i głębokiej patelni lub garnku rozgrzej
olej do 180 stopni oC. Wyłóż pączki w jednej warstwie i gdy będą już rumiane od
spodu przewróć na drugą stronę. Gdy są gotowe wyjmij je na papierowe ręczniki.Przed podaniem posyp porządną warstwą
cukru pudru.Smacznego!

English version(50-60 mini beignets)Ingredients:2 1/4 tsp instant yeast3/4 cup warm water1/4 cup sugar1/2 tsp salt1 egg, beaten2 tsp vanilla extract1 tsp lemon zest1/2 cup milk3-1/2 – 4 cups all-purpose
flour2 tbsp softened butter1 cup blueberries (frozen mixed with 1 tbsp of
flour)oil for fryingpowdered sugar for servingPreparation:Combine the yeast, water and sugar in the bowl of a stand mixer fitted with a dough hook and set aside for about 5 minutes. Add the salt, egg, vanilla, lemon zest and milk.Mix until combined, add 3 cups of the
flour until the dough starts to come together, add the add the butter and mix until combined.Next start adding the remaining
flour, a little at a
time until
most of it is incorporated and turn the dough onto a floured work surface. Knead the dough adding just enough
flour as necessary to
make a non-sticky, smooth dough. Place the dough into a large, oiled bowl. Cover with plastic wrap and let it rise until the dough doubles in size.After the dough has doubled in size, punch it down and turn it onto a floured surface. Roll out into a
thin rectangle that is about 1 cm thick. Scatter the blueberries over one half of the dough, then fold the uncovered half over top to cover. Lightly pinch the edges and roll dough until about 1,5 cm thick. With a
very sharp knife working at a diagonal to the rectangle, cut into 3 cm
wide strips. Now cut into diamond shapes by making diagonal cuts (of 3 cm
wide) in the opposite direction. Cover completely with clean tea towels and let rise about 40 minutes in a warm place.Heat vegetable oil in a large, heavy pan to 180 oC degrees. Place as many beignets as will fit into the hot oil and when they are golden brown, flip them over until golden brown on the other
side. Remove to paper towel.When ready to
serve, top with
plenty of powdered sugar.Enjoy!

Poniżej przypominam też moje inne karnawałowe słodkości:Pączki luksusowe

Churros z sosem
czekoladowo-
kawowym
Pieczone pączki nadziewane
jabłkami z
syropem klonowym
Pączki hiszpańskie z lukrem
rumowym
Oszukane mini doughnuts

Share the post "Mini pączki z
jagodami / Mini blueberry beignets"



