Wykonanie
Ciasto:700 g
mąki,3/4 szkl
mleka,łyzka
oleju,100 g
masła.3 łyżki
cukru pudru,2
jajka,70 g
drożdży,szczypta
soli,
cukier kryształ i
cukier puder do posypania no i
jagody:)Przygotowanie:Do rondelka wlewamy
mleko i
olej, dodajemy
masło i podgrzewamy aż
masło się roztopi, studzimy do temperatury pokojowej. Do miski wsypujemy
mąke, wlewamy z rondelka
mleko z
masłem, dodajemy
cukier puder, rozmącone
jajko oraz
drożdże roztarte z łyżeczką
cukru. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lśniące. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objetość robimy wałek i kroimy w grube plastry. Każdy rozwałkowujemy na grubość 5 mm . Na środku placka kładziemy łyżeczkę
jagód. Smarujemy wierzch rozmąconym
jajkiem i oprószamy
cukrem. Wsatwiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekamy 30 minut, aż się zarumienią;) Smacznego:)źródło ,,Palce lizać".