ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 1 szklanek
drożdże 50 gramów
mąka 1 kilogramów
jajka 5 sztuk
masło 200 gramów
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
jagody 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone jagody osuszyć. Drożdże rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 1/2 łyżeczki cukru, odstawić do podrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z jajkami, roztopionym , ostudzonym masłem, cukrem i sola i wlać podrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki - ok. 15 minut, przykryć je ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość włożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnie, a na wierzchu ułożyć jagody. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Gorące ciasto posypać cukrem waniliowym lub po ostudzeniu cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9155/Ciasto-drozdzowe-z-jagodami