ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki.

Jagodzianki.

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy wypieków z ciasta drożdżowego i jagód tym razem jagodzianki :) Któż nie lubi tych pysznych bułeczek, u mnie w domu zniknęły w ekspresowym tempie.
Składniki: (na 8 dużych bułeczek)
ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
30 g roztopionego masła
3,5 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
dodatkowo:
350 g jagód
4 łyżeczki cukru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Kruszymy drożdże w dużej misce, dolewamy mleko z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, sól oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie oprószamy blat mąką, formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 8 równych części. Oczyszczone jagody mieszamy z cukrem. Każdy kawałek ciasta kształtujemy na gładką kulkę, delikatnie je spłaszczamy, napełniamy jagodami z cukrem, zamykamy szczelnie i formujemy okrągłe bułeczki.
Układamy bułeczki łączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze 15 minut przed wstawieniem ich do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowe jagodzianki odstawiamy do ostygnięcia i podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/08/jagodzianki.html