ßßß
Składniki:250 g mąki125 g masła1/2 szklanki mleka2 jajka25 g drożdży3 łyżki cukruszczypta soliszklanka jagódWszystkie składniki ciasta powinny mieć pokojową temperaturę. Rozpuścić drożdże w mleku, dodać 1 jajko, sól, cukier. Mąkę przesiać do miski i połączyć z płynnymi składnikami. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta nałożyć masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 min należy powtórzyć trzykrotnie. Po trzecim odpoczynku ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na cienki prostokąt i podzielić na 7 części. Ułożyć na szerszej części łyżkę jagód i zwijać w kierunku wąskiego brzegu. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min.Smacznego:)