ßßß
Domowe jagodzianki do odrywania... niebo w gębie ! Zawsze jem je jeszcze lekko ciepłe, nigdy nie mam cierpliwości, żeby poczekać, aż do końca wystygną. Są puszyste, łatwo się odrywają i przez to, że są ułożone w formie obok siebie mają ładny kształt.Inspiracja klik .

Czas przygotowania: 180 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmSkładniki:500 g mąki30 g drożdży100 ml letniego mleka1/2 szklani cukruszczypta soli2 jajka75 g miękkiego masła1 łyżeczka domowej esencji waniliowejjagodycukier do jagód1 jajko do pomalowania bułeczekbrązowy cukier do posypania


Wykonanie:Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy pozostały cukier, mąkę, jajka, masło, sól i esencję. Wszystko wyrabiamy, najlepiej w robocie lub mikserem, do uzyskania gładkiej elastycznej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i formujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Dzielimy na 12 równych kawałków. Na każdym kawału kładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu.Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.