ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki do odrywania

Jagodzianki do odrywania

nazwa

Wykonanie

Pin It
Domowe jagodzianki do odrywania... niebo w gębie ! Zawsze jem je jeszcze lekko ciepłe, nigdy nie mam cierpliwości, żeby poczekać, aż do końca wystygną. Są puszyste, łatwo się odrywają i przez to, że są ułożone w formie obok siebie mają ładny kształt.
Inspiracja klik .
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
500 g mąki
30 g drożdży
100 ml letniego mleka
1/2 szklani cukru
szczypta soli
2 jajka
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
jagody
cukier do jagód
1 jajko do pomalowania bułeczek
brązowy cukier do posypania
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy pozostały cukier, mąkę, jajka, masło, sól i esencję. Wszystko wyrabiamy, najlepiej w robocie lub mikserem, do uzyskania gładkiej elastycznej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i formujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Dzielimy na 12 równych kawałków. Na każdym kawału kładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/jagodzianki-do-odrywania.html