Wykonanie
Moi
drodzy! Ostatni wiele się dzieje, sami wiecie jak jest raz lepiej raz gorzej ;-(. Zawsze trzeba wierzyć,że po burzy wyjdzie słońce i przyjdzie lepszy czas. Tyle tytułem wstępu i usprawiedliwienia mojej nieobecności.Postaram się, aby ponownie zrobiło się pysznie. A tym czasem zapraszam, na pyszne
ciasto drożdżowe z
jagodami i marcepanem z przepisu mojego autorstwa. Obłędnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jeśli uda wam się powstrzymać od zjedzenia całego zaraz po wyjęciu z piekarnika, to smak również będzie zachwycający.Przepis na tortownicę 22 o średnicy 22 cm
400 g
mąki100 g
cukru50g świeżych
drożdży2
jajka100 g masy marcepanowej200 ml
mleka100g
masładodatkowo200 g
jagód100g zimnego
masła4 łyżki
brązowego cukruNa początek podgrzewamy
mleko i roztapiamy w nim 100g
masła.
Mąkę wsypujemy do misy, robimy dołek i dodajemy pokruszone
drożdże, zasypujemy 100g
cukru.Przysypujemy delikatnie
mąką.Dodajemy
jajka i
masło rozpuszczone w
mleku. Wyrabiamy luźne ciasto. Gdyby wydawało wam się za rzadkie dodajcie odrobinę
mąki.Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość dodajemy do ciasta starty na grubej tarce marcepan i delikatnie przerabiamy ciasto.Wykładamy do foremki, na wierzch dajemy
jagody. Następnie na
owoce ścieramy na grubych oczkach zimne
masło i wszystko posypujemy
brązowym cukrem.Pieczemy ok 40 min w 175 stopniach.