ßßß
Składniki na 23 małe drożdżówki:3,5 szklanki mąki + do podsypywania50g drożdży1 szklanka mleka100g masła rozpuszczonego1/2 szklanki cukru + łyżka do zaczynu2 jajka + żółtko do smarowaniaszczypta solimiseczka jagód + 3 łyżki cukruKruszonka100g mąki50g masła50g cukruMleko lekko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru. Zostawić do "ruszenia się" drożdży.Mąkę przesiać, zrobić dołek i wlać drożdże. Wymieszać lekko i dodać rozpuszczone masło, cukier, szczyptę soli i jajka. Ciasto wyrobić do momentu odrywania się ciasta od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie znów zagnieść ciasto i znów odstawić.W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, zagnieść.Następnie ciasto rozwałkować na ok. 1-2cm. Wycinać szklanką koła, rozciągnąć lekko, nałożyć łyżeczkę jagód i przykryć drugim kołem z ciasta. Zakleić dobrze brzegi. Posmarować żółtkiem. Posypać kruszonką i piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia.