Wykonanie
Jagód na straganach w bród, dlatego wykorzystuję każdą okazję, by przygotować z ich udziałem coś smacznego. Wakacyjny pobyt w Polsce wykorzystuję bardzo pracowicie. Słoiczki z pasteryzownymi
jagodami i
dżem truskawkowo-
jagodowy czekają na zimę. Tiramisu
jagodowe zostało dosłownie pochłonięte, nie zdażyłam nawet zrobić zdjęcia. Przyszedł czas na ulubine drożdżówki lata - jagodzianki. Moje są trochę mniej tradycyjne, bo przytulone do siebie - puszyste
jagodowe odrywańce. Ciasto jest bardzo łatwe i wspaniałe do współpracy, nawet nie wymaga posypywania
mąką.
Składniki na 15 jagodzianek:400 g jasnej
mąki orkiszowej160-170 ml
mleka50-60 g
cukru60 g
masła1 jajko+1
żółtko1 op. suchych
drożdży1/3 łyżeczki
soli300 g
jagód1 łyżka
cukru2 łyżki
mlekaWykonanie:
mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć do ciepłego
mleka pokrojone
masło, by się nadtopiłodo miski odmierzyć
mąkę,
cukier,
drożdże,
sól, dolać
mleko z
masłem i dodać
jajka. Zagnieść elastyczne, odchodzące od brzegów miski nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
jagody dokładnie umyć, przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką
cukruwyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę
jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej
masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minutpierkarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki posmarować
mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut do zrumienienia. Przestudzone posypać
cukrem pudrem. Smacznego!