Wykonanie
Dwa litry
jagód w koszyczku. Oprócz tego łubianka
truskawek, po koszyku
czereśni i
wiśni, kilogram czerwonych i czarnych
porzeczek,
maliny, połowa
arbuza,
agrest. To mam w lodówce, na parapecie i na kuchennym blacie. Mój obiad składał się dziś z
bakłażanów zapiekanych z
sosem pomidorowym i
fetą,
pomidorami,
papryką i
oregano, i z
arbuza, czarnych
porzeczek, kilku
malin i
truskawek. To jest lato!Kilogram
jagód odłożyłam do
dżemu, z pozostałych zrobiłam jagodzianki, które chyba najbardziej kojarzą mi się z wakacjami. Tylko że w
cukierni tylko rano były mięciutkie i świeże. I zawsze było w nich za mało
jagód. A ja jestem tym typem drożdżówkowego potwora, który lubi
mieć więcej nadzienia niż ciasta. Do jagodzianek napakowałam tyle
jagód, że aż część podczas pieczenia wypłynęła - co skrupulatnie
potem łyżką pozgarniałam i wyjadłam :)Przepis z Kuchni .
Składniki:5 dag
drożdży, pół szklanki
cukru, szklanka
mleka, 3-4 szklanki
mąki, 3
żółtka, pół kostki
masła, szczypta
soli;nadzienie: 2 szklanki
jagód, pół szklanki
cukru, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej; wierzch: roztrzepane
jajkoPrzygotowanie:1.
Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką
cukru i
mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami
mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby
drożdże zaczęły pracować.2. Dodaj
żółtka utarte z resztą
cukru, pozostałą przesianą
mąką, stopione i lekko przestudzone
masło oraz
sól. Wyrabiaj ciasto dobrą chwilę, co najmniej 15 minut (im dłużej wyrabiane tym później puszystsze będzie), aż stanie się pulchne, gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rośnie błyskawicznie, mojej kulce wystarczyło 15 minut - jeśli jednak nie powiększy się w tak zawrotnym tempie, trzeba dać mu trochę więcej czasu.3. Nagrzej piekarnik do 175 o C.4. Wymieszaj
jagody z
cukrem i
mąką ziemniaczaną.5. Rozwałkuj dość grubo ciasto, dużą miską wycinaj z niego kółka. Na każdy placek nakładaj nadzienie i starannie sklejaj brzegi.6. Ułóż jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę posmaruj roztrzepanym
jajkiem i wstaw do piekarnika na 20 minut.