Wykonanie
« Powrót
Jagodzianki

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
jajko 1 sztuk
cukier puder według uznania
sól 1 szczypta
cukier 2 szklanek
żółtka 10 mililitrów
mleko 1 szklanek
drożdże 150 gramów
masło 1 sztuk
jagody 500 gramów
cukier puder 1 szklanek
mąka 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Do ciepłego
mleka dodać
drożdże pokruszone i wymieszać z łyżeczką
cukru i dwoma łyżkami
mąki, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Żółtka ubić z
cukrem i odrobiną
soli , ( najlepiej na parze) Dodać przesianą
mąkę, i pozostałe ciepłe
mleko oraz roztopiony tłuszcz i podrośnięte
drożdże. Wyrabiać mocno aż pojawią się pęcherze z powietrzem. Wyrobione pozostawić i przykryć lniana ściereczką, do momentu gdy podwoi swoją objętość. W
między czasie przygotować nadzienie
Jagody umyć i wysuszyć w kuchennym papierowym ręczniku, wymieszać je z
cukrem wymieszanym z
mąką ziemniaczaną. Z wyrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować małe kuleczki, robić w nich dziurki i nadziewać (podobnie jak pączki). Układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu, poczekać aż urosną i wkładać je na wyłożoną folią aluminiową blachę, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 200 stopni C.
Bardzo szybko się przypalają.
Uwagi:
Również zamiast nadzienia z
jagód można dodać nadzienie
serowe: 3 opakowania
twarożku homogenizowanego o smaku
waniliowym2-3
żółtkaDobrze wymieszać nadziewać bułeczki tak jak
jagodami.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: