ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 kilogramówjajko 1 sztukcukier puder według uznaniasól 1 szczyptacukier 2 szklanekżółtka 10 mililitrówmleko 1 szklanekdrożdże 150 gramówmasło 1 sztukjagody 500 gramówcukier puder 1 szklanekmąka 1 łyżek deserowychmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychWykonanie:Do ciepłego mleka dodać drożdże pokruszone i wymieszać z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka ubić z cukrem i odrobiną soli , ( najlepiej na parze) Dodać przesianą mąkę, i pozostałe ciepłe mleko oraz roztopiony tłuszcz i podrośnięte drożdże. Wyrabiać mocno aż pojawią się pęcherze z powietrzem. Wyrobione pozostawić i przykryć lniana ściereczką, do momentu gdy podwoi swoją objętość. W między czasie przygotować nadzienie Jagody umyć i wysuszyć w kuchennym papierowym ręczniku, wymieszać je z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Z wyrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować małe kuleczki, robić w nich dziurki i nadziewać (podobnie jak pączki). Układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu, poczekać aż urosną i wkładać je na wyłożoną folią aluminiową blachę, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 200 stopni C.Bardzo szybko się przypalają.Uwagi:Również zamiast nadzienia z jagód można dodać nadzienie serowe: 3 opakowania twarożku homogenizowanego o smaku waniliowym2-3 żółtkaDobrze wymieszać nadziewać bułeczki tak jak jagodami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: