Wykonanie
« Powrót  Jagodzianki
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
jajko 1 sztuk
cukier puder według uznania
sól 1 szczypta
cukier 2 szklanek
żółtka 10 mililitrów
mleko 1 szklanek
drożdże 150 gramów
masło 1 sztuk
jagody 500 gramów
cukier puder 1 szklanek
mąka 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychWykonanie:Do ciepłego
mleka dodać
drożdże pokruszone i wymieszać z łyżeczką
cukru i dwoma łyżkami
mąki, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Żółtka ubić z
cukrem i odrobiną
soli , ( najlepiej na parze) Dodać przesianą
mąkę, i pozostałe ciepłe
mleko oraz roztopiony tłuszcz i podrośnięte
drożdże. Wyrabiać mocno aż pojawią się pęcherze z powietrzem. Wyrobione pozostawić i przykryć lniana ściereczką, do momentu gdy podwoi swoją objętość. W
między czasie przygotować nadzienie
Jagody umyć i wysuszyć w kuchennym papierowym ręczniku, wymieszać je z
cukrem wymieszanym z
mąką ziemniaczaną. Z wyrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować małe kuleczki, robić w nich dziurki i nadziewać (podobnie jak pączki). Układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu, poczekać aż urosną i wkładać je na wyłożoną folią aluminiową blachę, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 200 stopni C.Bardzo szybko się przypalają.Uwagi:Również zamiast nadzienia z
jagód można dodać nadzienie
serowe: 3 opakowania
twarożku homogenizowanego o smaku
waniliowym2-3
żółtkaDobrze wymieszać nadziewać bułeczki tak jak
jagodami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: