ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pierwsze jagody zebrane w pobliskim lesie i pierwsze jagodzianki. Ciasto bardzo miękkie i elastyczne, w sam raz do wyrabiania ręką. A bułeczki? Idealne na popołudnie, do podjadania przy lekturze, czy między jedną zabawą a drugą. Czego chcieć więcej?
Składniki:
500 g mąki
25 g drożdży
100 g miękkiego masła
Pół szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
½ - ¾ szklanki mleka
Ok. 10 łyżek jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g mąki
25 g masła
25 g cukru
Mleko lub jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić w środku wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. Odlać około ¼ szklanki i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i wymieszać. Wlać mieszankę do wgłębienia w mące. Na wierzch posypać odrobiną mąki, nakryć ściereczką i odstawić, aż drożdże urosną. Po około kwadransie dodać pozostałe składniki, bez mleka. Zacząć wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przełożyć do miski posmarowanej olejem, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.
Jagody umyć i osuszyć. Wymieszać z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Na środek każdej części nakładać po łyżce jagód i zlepić bułeczkę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około kwadrans.
Przygotować kruszonkę. Mąkę wyrobić z masłem palcami, aż powstanie kruszonka. Wymieszać cukier. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/07/Jagodzianki-z-kruszonka.html