ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Jako fanka gotowania rzeczy ukrytych głęboko w pamięci jako smaki dzieciństwa kolejny raz przeniosłam się do zapachu panującego w starym domku na wsi mojej babci.. Bułeczki z jagodami.. Oj zamarzyło mi się poczuć ten smak.. Odgrzebałam stary zeszyt babci z przepisami i udało się baa dostałam od domowników najlepszy możliwy komplement- " całkiem takie jak babci" :)
Jagodzianki
(mi wyszło 15)
3 szklanki mąki
7-8 łyżek cukru
1,5 szklanki mleka
25 g drożdży
75 g masła
3 żółtka
500 g jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku (ja używam do tego trzepaczki).
Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Jagody umyć wsypać do miski i zasypać łyżką mąki ziemniaczanej.
Gdy ciasto podrośnie jeszcze chwilę ugniatać i podzielić na części.
Ja zrobiłam 2 rodzaje:
1. zwykłe okrągłe bułeczki
Ciasto podzielić na małe kawałki delikatnie rozwałkowywać, na środek nakładać łyżeczkę jagód i łyżeczkę cukru, sklejać i formować kulki średniej wielkości.
2. przekładane
Kawałek ciasta rozwałkować, wycinać prostokąty, jeden z boków pociąć na paseczki. Na środek kłaść jagody z cukrem, przykrywać niepociętym kawałkiem ciasta a następnie tym z paskami.
Bułeczki kłaść na blaszce- na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
Gotowe bułeczki posmarować żółtkiem, piec ok. 20 min w temperaturze 220 stopni (najpierw na dole)
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/07/drozdzowki-z-jagodami.html