Wykonanie
Jako fanka gotowania rzeczy ukrytych głęboko w pamięci jako smaki dzieciństwa kolejny raz przeniosłam się do zapachu panującego w starym
domku na wsi mojej babci.. Bułeczki z
jagodami.. Oj zamarzyło mi się poczuć ten smak.. Odgrzebałam stary zeszyt babci z przepisami i udało się baa dostałam od domowników najlepszy możliwy komplement- " całkiem takie jak babci" :)Jagodzianki(mi wyszło 15)
3 szklanki
mąki7-8 łyżek
cukru1,5 szklanki
mleka25 g
drożdży75 g
masła3
żółtka500 g
jagódłyżka
mąki ziemniaczanejcukierMąkę przesiać przez sito, dodać
cukier.
Żółtka oddzielić od
białek i dodać do
maki z
cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące),
drożdże rozpuścić w
mleku (ja używam do tego trzepaczki).
Drożdże wlać do miski dodać roztopione
masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Jagody umyć wsypać do miski i zasypać łyżką
mąki ziemniaczanej.Gdy ciasto podrośnie jeszcze chwilę ugniatać i podzielić na części.Ja zrobiłam 2 rodzaje:1. zwykłe okrągłe bułeczkiCiasto podzielić na małe kawałki delikatnie rozwałkowywać, na środek nakładać łyżeczkę
jagód i łyżeczkę
cukru, sklejać i formować kulki średniej wielkości.2. przekładaneKawałek ciasta rozwałkować, wycinać prostokąty, jeden z
boków pociąć na paseczki. Na środek kłaść
jagody z
cukrem, przykrywać niepociętym kawałkiem ciasta a następnie tym z paskami.
Bułeczki kłaść na blaszce- na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.Gotowe bułeczki posmarować
żółtkiem, piec ok. 20 min w temperaturze 220 stopni (najpierw na dole)