ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki - moje pierwsze...

Jagodzianki - moje pierwsze...

nazwa

Wykonanie

Zawsze mi się wydawało, że zrobienie jagodzianek jest arcy trudne, ale ponieważ jeszcze kilka miesięcy temu myślałam, że nie umiem piec ciast drożdżowych, przyszła pora i na nie...
Przepis na bardzo "przyjazny" przepis zaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza - tutaj oryginalny przepis .
W przepisie prawie nic nie zmieniłam, poza tym, że nie lukrowałam jagodzianek, tylko posypałam je grubym cukrem.
Składniki na 14 jagodzianek:
3 szklanki mąki
pół kostki masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
200 ml mleka
45 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
1 białko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
1/2 kilo jagód
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek grubego cukru
Drożdże roztarłam z łyżką cukru, dodałam ciepłe mleko i odstawiłam na 15 minut.
Do przesianej mąki dodałam resztę cukru, sól, wyrośnięty rozczyn i jajka i zaczęłam wyrabiać, po 2 minutach zaczęlam dodawać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrabiałam jeszcze jakieś 12 minut aż zaczęło odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę.
Jagody umyłam, osuszyłam, wymieszalam z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto jeszcze raz zagniotłam i podzieliłam na 14 części.
Każdą z części rozpłaszczałam na dłoni, nakładałam potężną ilość jagód i formowalam jagodzianki, co jak widać na zdjęciach, nie zawsze mi wychodziło :)
Jagodzianki ułożyłam na blaszce, zostawiłam na kilkanaście minut do podrośnięcia, wymalowałam rozmąconym białkiem i posypałam grubym cukrem.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam każdą partię przez 20 minut.
Ależ one były pyszne, a ja dumna z siebie... ;)
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/07/jagodzianki-moje-pierwsze.html