ßßß
Drożdżowe, puchate, pachnącelatem, lasem, rzeką i dzieciństwem.jagód - zawsze niecierpliwiewyczekiwane i zajadane z ogromnymapetytem. Dokładkom nie było końca...500 g mąki, 3 dag drożdży, duże jajko,szczypta soli, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżkistopionego masła, pół szklanki letniegomleka.Ponadto: 3 szklanki jagód, 4 łyżkisłodkiej śmietany 30%, 4-5 łyżek cukru.Jagody przebrałam i opłukałam.Drożdże wymieszałam z cukrem i dwiema łyżkami mleka, odstawiłam.Mąkę przesiałam, dodałam jajko, sól, stopione masło, mleko i wyrośnięty zaczyn.Początkowo mieszałam drewnianą łyżką w misce. Następnie przełożyłam na blat i porządnie wyrobiłam. Elastyczne ciasto przełożyłam z powrotem do miski, przykryłamściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełniło całą miskę wyrobiłam jeraz jeszcze i uformowałam gruby wałek. Pokroiłam go na kawałki szerokości około centymetra.Każdy krążek rozpłaszczałam na dłoni, wypełniałam dwiema łyżkami jagód, zlepiałamszczelnie nadając im kształt okrągłych bułek. Układałam porcjami w garnku do przyrządzaniapotraw na parze. Gotowałam około 12-15 minut.Pozostałe jagody zmiksowałam z cukrem i śmietaną (kilka odłożyłam do dekoracji).Gorące buły układałam na półmiskach, obficie polewając jagodowym sosem.Bardzo smacznie polecam.