Wykonanie
Share the post "Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym/Crullers with
rum glaze"Już niedługo tłusty czwartek, warto więc zacząć planować słodkie menu. Ja przedstawiam przepis na pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu gniazdka (z tyloma nazwami się do tej
pory spotkałam) z ciasta tzw. parzonego, które być może wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz. Tak czy inaczej odniosłam sukces, gdyż gniazdka wyszły lekkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach, a polane dodatkowo lukrem
rumowym zachwycą każdego:). Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPączki hiszpańskie z lukrem
rumowym(ok. 25 sztuk)Składniki:1 szklanka
wody1/2 szklanki /100 g
masła, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1 szklanka przesianej
mąki4 duże
jajka (3 całe i 1 rozbełtane widelcem), w temperaturze pokojowej
olej roślinny do głębokiego smażeniaSkładniki na
lukier rumowy:2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
rumu1 łyżka
wodyPrzygotowanie:W średnim rondelku najlepiej z grubym dnem, na średnim ogniu doprowadź do wrzenia
wodę,
masło,
cukier i
sól, mieszając od czasu do czasu, tak by
masło rozpuściło się zanim
woda zacznie wrzeć.Wsyp do rondla jednym ruchem całą przesianą
mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż utworzy się z powstałej masy kula,ok, 1 1/2 minuty. Zmniejsz ogień do najmniejszego i mieszaj jeszcze przez 1 minutę, aby odparowało trochę wilgoci.Przełóż powstałe ciasto do miski miksera i końcówką do ciast miksuj wrzucając po 1
jajku, zwracając uwagę by każde poprzednie było już całkowicie rozprowadzone. Następnie zacznij wlewać czwarte, rozbełtane
jajko uważając by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie. Ma być błyszczące i zachowujące swój kształt.Z papieru do pieczenia wytnij 25 kwadracików o
boku 10 cm. Przygotuj też kratkę do wystudzania.Przełóż gotowe ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij na każdym przygotowany kwadraciku okrąg o średnicy ok. 9 cm. W międzyczasie przygotuj też rondel z
olejem roślinnym, którego wysokość powinna wynosić przynajmniej 5 cm od dna. Postaw rondel na dużym ogniu i porządnie rozgrzej
olej.Pracując partiami, umieszczaj ciasto w rozgrzanym
oleju papierkiem do góry. Smaż tak przez około 15 sekund, po czym szczypcami kuchennymi zdejmij i wyrzuć wszystkie papierki (ładnie odchodzą). Smaż gniazdka na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym przełóż je najpierw na ręcznik kuchenny a następnie na kratkę do wystudzenia.W celu zrobienia lukru, wymieszaj przesiany
cukier puder z
rumem dolewając tylko tyle
wody, aby miał konsystencję gęstego
jogurtu. Zanurz każde ostudzone gniazdko w lukrze i odstaw do zastygnięcia. Pączki najlepsze są w dniu smażenia.Smacznego!
English version(25 crullers)Ingredients:1 cup water1/2 cup /100 g unsalted butter, cut into cubes1 teaspoon sugarpinch of salt1 cup
flour4 large eggs (3 whole and 1 beaten), at room temperaturevegetable oil, for deep-frying
Rum glaze:2 cups confectioners sugar2 tablespoons
rum1 tablespoon waterPreparation:Bring the water, butter, sugar, and salt to a full boil in a heavy-bottomed medium saucepan over medium-high heat, stirring occasionally so the butter is melted by the
time the water boils.All at once, add the
flour, and stir with a wooden spoon until it forms a ball. Reduce the heat to medium-low and stir until the dough films the bottom of the pan, about 1 1/2 minutes, next cook stirring for 1 minute to evaporate excess moistureTransfer the dough to a medium bowl. Using an electric mixer, beat in the whole eggs, one at a
time, being sure the first egg is absorbed before adding another. Beat in enough of the beaten egg to
make a thick, shiny dough that holds its shape. Use the dough while it is warm.Cut fourteen 10 cm squares of parchment paper. Place a large
wire rack for draining the crullers.Fit a large pastry bag with a
wide open star tip, and fill with the cream puff dough. On each piece of parchment paper, pipe a 9bcm diameter circle of dough. Meanwhile, fill a large saucepan with enough oil to come 5 cm up the sides. Heat the oil over high heat.In batches, without crowding, place the dough circles (still on their papers) upside-down in the hot oil. Cook for about 15 seconds, then use kitchen tongs to pull off and discard the papers. Cook on high heat turning once, until golden brown on both sides, about 4 minutes. Transfer the crullers to the rack to drain and cool.To
make the glaze: sift the confectioners sugar into a medium bowl.
Whisk in the
rum and enough water to
make a glaze with the consistency of
yogurt. Dip each cruller, upside down, in the glaze, and let the excess glaze drip off. Place the crullers, right
side up, on the rack to dry and set the glaze. The crullers are best the day they are made.Enjoy!
Share the post "Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym/Crullers with
rum glaze"