Wykonanie
Składnikiok. 30 sztuk250 ml
wody20 g
cukru1/2 łyżeczki
soli225 g
mąki125 g
masła300 g
jajek (6 sztuk w rozmiarze M)Orazdo smażenia : 4 kostki
smalcu lub litr
oleju roślinnegocukier puder lub
lukier : 1 szklanka
cukru pudru, gorąca
wodapapier do pieczenia, rękaw cukierniczy, termometr kulinarny (opcjonalnie)PrzygotowanieW średnim garnku zagotować
wodę. Dodać
cukier,
sól i pokrojone na kawałki
masło, przez kilka minut podgrzewać cały czas mieszając.Dodać
mąkę i mieszając energicznie drewnianą łyżką gotować masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawić je z ognia i przełożyć do dużej miski. Ostudzić.Po ostygnięciu dodawać po jednym
jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się kremowe i jednolite.W garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C. Jeśli nie masz termometru, obserwuj dno garnka: kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie optymalną temperaturę.Rękawem cukierniczym wyposażonym w gwiazdkową końcówkę o średnicy 1 cm, formować kółka o średnicy ok. 7 cm, wyciskając masę bezpośrednio na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia.Wkładać je do tłuszczu papierem do góry i smażyć aż się odkleją od papieru. Usunąć papier i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.Wyjąć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i ostudzić. Posypać
cukrem pudrem lub skropić lukrem sporządzonym z
cukru pudru wymieszanego z niewielką ilością wrzącej
wody. Gniazdka najlepsze są w dniu smażenia.