ßßß Cookit - przepis na Gniazdka

Gniazdka

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 30 sztuk
250 ml wody
20 g cukru
1/2 łyżeczki soli
225 g mąki
125 g masła
300 g jajek (6 sztuk w rozmiarze M)
Oraz
do smażenia : 4 kostki smalcu lub litr oleju roślinnego
cukier puder lub lukier : 1 szklanka cukru pudru, gorąca woda
papier do pieczenia, rękaw cukierniczy, termometr kulinarny (opcjonalnie)
Przygotowanie
W średnim garnku zagotować wodę. Dodać cukier, sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewać cały czas mieszając.
Dodać mąkę i mieszając energicznie drewnianą łyżką gotować masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawić je z ognia i przełożyć do dużej miski. Ostudzić.
Po ostygnięciu dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się kremowe i jednolite.
W garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C. Jeśli nie masz termometru, obserwuj dno garnka: kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie optymalną temperaturę.
Rękawem cukierniczym wyposażonym w gwiazdkową końcówkę o średnicy 1 cm, formować kółka o średnicy ok. 7 cm, wyciskając masę bezpośrednio na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia.
Wkładać je do tłuszczu papierem do góry i smażyć aż się odkleją od papieru. Usunąć papier i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Wyjąć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub skropić lukrem sporządzonym z cukru pudru wymieszanego z niewielką ilością wrzącej wody. Gniazdka najlepsze są w dniu smażenia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/gniazdka