ßßß Cookit - przepis na Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

nazwa

Wykonanie

Pączki hiszpańskie inaczej pączki wiedeńskie lub gniazdka to moja propozycja na tłusty czwartek. Pączki te wykonane są z ciasta ptysiowego smażonego na tłuszczu. Pączki hiszpańskie są bardzo delikatne, puszyste i nie nasiąkają tłuszczem podczas pieczenia.
Gorąco polecam!!
Pączki hiszpańskie(około 20 sztuk)
ciasto
200 g mąki
250 ml wody
100g masła
3 jajka
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
lukier:
cukier puder
kilka kropli soku z cytryny
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli.
Do gotującej się wody dodać mąkę i energicznie mieszać chwilę gotując.
Masę ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i do ciepłego dodać całe jajka – całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Tłuszcz rozgrzać w garnku z grubym dnem.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x8cm a następnie posmarować je olejem.
Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto w kształcie kółek.
Na rozgrzany tłuszcz wkładać ciasto razem z papierem(papierem do góry).
Podczas smażenia papier odejdzie od pączków -papier wyciągnąć i na nim wyciskać następne pączki.
Pączki smażyć z obydwu stron na złoto.
Pączki wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na papierowym ręczniku.
Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i powstałym lukrem posmarować pączki.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/paczki-hiszpanskie