ßßß
Pączki hiszpańskie(około 20 sztuk)ciasto200 g mąki250 ml wody100g masła3 jajkaszczypta soliolej lub smalec do smażenialukier:cukier puderkilka kropli soku z cytrynyWodę zagotować z masłem i szczyptą soli.Do gotującej się wody dodać mąkę i energicznie mieszać chwilę gotując.Masę ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i do ciepłego dodać całe jajka – całość wymieszać.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Tłuszcz rozgrzać w garnku z grubym dnem.Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x8cm a następnie posmarować je olejem.Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto w kształcie kółek.Na rozgrzany tłuszcz wkładać ciasto razem z papierem(papierem do góry).Podczas smażenia papier odejdzie od pączków -papier wyciągnąć i na nim wyciskać następne pączki.Pączki smażyć z obydwu stron na złoto.Pączki wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na papierowym ręczniku.Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i powstałym lukrem posmarować pączki.Smacznego!!
