ßßß
200g mąki100g masłaszklanka wodyszczypta soli4 jajkaolej do smażenialukier:200 g cukru pudrułyżka soku z cytryny3 łyżki wodyW garnku zagotować wodę z solą i masłem.Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie jednolite.Odstawić do ostygnięcia.Wbijać jajka po kolei i miksować.Przełożyć do szprycy i wyciskać kółka (wielkość zależna od wielkości szprycy)na papier do pieczenia.Następnie powycinać każde gniazdko oddzielnie z papierem.Rozgrzać olej w rondlu lub frytownicy do 180st.C.Partiami wkładać gniazdka do oleju, papierem do góry.Po chwili papier odchodzi i go wyjąć, a gniazdka smażyć do zezłocenia - ok 4-5min z każdej strony.Cukier puder utrzeć z sokiem i wodą, lukier powinien być rzadki.Ostudzone gniazdka polać lukrem.