Wykonanie
Znany również pod nazwą pączek hiszpański. Uwielbiany przez moją 3-letnią córcię Olę i przeze mnie. Często gości na naszym
stole. Przepis mam od mojej przemiłej sąsiadki - również Ani.Składniki:1 czubata szkl.
mąki;10 dag
masła;1 szkl.
wody;szczypta
soli;4
jajka;szczypta
proszku do pieczenia;
olej do smażenia ok. 1 l
Lukier:1 szkl.
cukru pudru2-3 łyżki
soku z cytryny1-2 łyżki
wodyCałość dokładnie mieszamy. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać troszkę
wody.Wykonanie:
Wodę z
masłem zagotowujemy. Dodajemy
sól. Gdy
masło się rozpuści dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy, aby masa nie przywarła do
spodu garnka. Następnie garnek odstawiamy, aby masa przestygła. Później dodajemy
proszek do pieczenia i
jajka. Wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok. 7x7 cm. Ciasto nanosimy szprycą każdy papierek.
Olej rozgrzewamy (musi być dobrze rozgrzany- można zrobić test
ziemniaka). Gniazdka wkładamy papierem do góry. Papier łatwo odchodzi od ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przestygnięciu gniazdka moczymy w lukrze. Smacznego