ßßß
SKŁADNIKI1 czubata szkl. mąki;10 dag masła;1 szkl. wody;szczypta soli;4 jajka;szczypta proszku do pieczenia;olej do smażenia ok. 1 lLukier1 szkl.cukru pudru;3 łyżki soku z cytryny;1-2 łyżki wody;Wszystkie składniki łączymy, możemy regulować ilość cukru i płynów. Wtedy otrzymamy lukier żądanej gęstości.WYKONANIEWodę z masłem zagotowujemy, dodajemy sól. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Uwaga lubi przywrzeć do dna garnka. Gdy składniki się połączą, masę odstawiamy, aby przestygła. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok. 7x7 cm. Na każdy papierek nanosimy szprycą ciasto, ja robiłam to podwójnie, wtedy gniazdka są wyższe. Olej rozgrzewamy i wrzucamy kawałki ziemniaka. Jak ziemniaki wypływają znak, że olej ma właściwą temperaturę i możemy wrzucać nasze gniazdka. Wkładamy papierem do góry. Nie mija chwilka i papier łatwo odchodzi od ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przestygnięciu gniazdka moczymy w lukrze. Smacznego!