Wykonanie
Jak ten czas szybko leci, dziś ostatni dzień karnawału. Z tej okazji przygotowałam gniazdka lub, jak kto woli, pączki hiszpańskie. Muszę przyznać, że ciacha wyszły pyszne, puszyste i wilgotne. Robi się je o wiele szybciej od tradycyjnych pączków. Na pewno
będę je często robiła, bo baaaardzo nam smakowały. Z podanej porcji wyszło 12 sztuk, które
giną w mig.P.S. Bardzo dziękuję wszystkim zaglądającym na mój blog, właśnie przekroczyłam liczbę 100 , 000 odwiedzin!!!!!
SKŁADNIKI1 czubata szkl.
mąki;10 dag
masła;1 szkl.
wody;szczypta
soli;4
jajka;szczypta
proszku do pieczenia;
olej do smażenia ok. 1 l
Lukier1 szkl.
cukru pudru;3 łyżki
soku z cytryny;1-2 łyżki
wody;Wszystkie składniki łączymy, możemy regulować ilość
cukru i płynów. Wtedy otrzymamy
lukier żądanej gęstości.WYKONANIE
Wodę z
masłem zagotowujemy, dodajemy
sól. Gdy
masło się rozpuści dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy. Uwaga lubi przywrzeć do dna garnka. Gdy składniki się połączą, masę odstawiamy, aby przestygła. Następnie dodajemy
proszek do pieczenia i
jajka. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok. 7x7 cm. Na każdy papierek nanosimy szprycą ciasto, ja robiłam to podwójnie, wtedy gniazdka są wyższe.
Olej rozgrzewamy i wrzucamy kawałki
ziemniaka. Jak
ziemniaki wypływają znak, że
olej ma właściwą temperaturę i możemy wrzucać nasze gniazdka. Wkładamy papierem do góry. Nie mija chwilka i papier łatwo odchodzi od ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przestygnięciu gniazdka moczymy w lukrze. Smacznego!