Wykonanie
Wyobraźcie sobie, że właśnie przegoniliście wandali z Central Parku i wyjaśniliście sprzeczkę przy stłuczce na Piątej Alei. Należy się chwila wytchnienia. Chyba już wiecie co to za przepis… Chodzi oczywiście o amerykańskie pączki doughnuts! Podobno największy przysmak amerykańskich policjantów ;) W smaku właściwie przypominają nasze polskie pączki ale wyglądają zdecydowanie bardziej uroczo :) Można je umoczyć w kolorowych lukrach, oprószyć posypką lub umoczyć w karmelu czy
czekoladzie. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu, dlatego tym bardziej Wam je polecam! P.s. przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki .

Składniki:35 – 40 sztuk5 szklanek
mąki pszennej2 opakowania
drożdży suchych (14 g) lub 28 g
drożdży świeżych2 duże
jajka1,5 szklanki letniego
mleka1/4 szklanki letniej
wodypół szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
soli1/3 szklanki
masła, roztopionego2 łyżki
rumu lub ekstraktu z
waniliiolej do smażeniaNa wierzch:
Lukier: 1 szklanka
cukru pudru, 3 łyżki gorącego
mlekaMasą krówkowa,
orzechy i odrobina
mleka.Rozpuszczona
czekolada i
wiórki kokosowe.
Cukier puder.Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z suchymi
drożdżami. W przypadku
drożdży świeżych najpierw zrobimy rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut mikserem lub kilkanaście ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staramy się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej
mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h, aż podwoi objętość.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypany
mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawamy kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką (lub nakrętką) wykrawamy dziurki. Odkładamy je na blaszkę oprószoną
mąką, na ok. 30 minut, do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu smażymy doughnuts w głębokim
oleju rozgrzanym do temperatury 175°C, z każdej strony, do złotego koloru. (temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe). Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.Przygotowujemy
lukier:
cukier puder ucieramy z
mlekiem, aż będzie gładki. Gęstość lukru regulujemy przez dodawanie
mleka lub
cukru. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Jeśli decydujemy się na masę
krówkową podgrzewamy ją z odrobiną
mleka, zaś w przypadku
czekolady rozpuszczamy ją w kąpieli
wodnej. Moczymy pączki. Posypujemy posiekanymi
orzechami, wiórkami kokosowymi bądź przyozdabiamy posypkami.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)