Wykonanie
Przepis znaleziony na moim ulubionym blogu Moje wypieki Piekłam te pączki i są naprawdę pyszne.Przepis cytuję za Dorotką.600 g
mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania3 małe
jajka100 g
masła, roztopionego70 g
cukru z
wanilią1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
rumu250 ml letniego
mleka20 g świeżych
drożdży lub 10 g suchych
olej, do smażenia
konfitura lub krem, do nadziewania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy
dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).Po wyrośnięciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe (ja smażę we frytkownicy). Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać
konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki gorącej
wody