ßßß Cookit - przepis na Albo raczej, z której strony je 'ugryźć'? ;-)

Albo raczej, z której strony je 'ugryźć'? ;-)

nazwa

Wykonanie

Jeszcze dzisiaj na blogu, jak się zabrać za... prawdziwe amerykańskie doughnuts,
by smakowały lepiej, niż te ze sklepu.
Doughnuts (donuts) to popularne m.in. w USA pączki z dziurką, lecz niekoniecznie - czasem mogą przypominać z wyglądu tradycyjne okrągłe pączki, wypełnione różnorodnym nadzieniem, z glazurą lub obtoczone np. w cukrze i cynamonie. Ciasto drożdżowe jest smażone w głębokim oleju, a do ich przygotowania w domu nie potrzeba w zasadzie nic oprócz wałka i dużego, płaskiego garnka do smażenia. Zamiast foremki posłużyłam się kieliszkiem do wina i zakrętką od oleju ;-). Domownikom bardzo smakowały, więc szczerze polecam!
Składniki na 35 - 40 sztuk:
5 szklanek mąki pszennej
2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
2 duże jajka
1,5 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki letniej wody
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki masła, roztopionego
2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do przygotowania lukru (lub polewa czekoladowa)
słodka posypka (opcjonalnie)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut (mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut).
Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrować.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącego mleka
Cukier puder utrzeć z mlekiem do gładkości (grzbietem dużej łyżki lub mikserem). Gęstość lukru regulować przez dodatek mleka lub cukru. Od razu ozdobić posypką.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.
Więcej o tym, jak przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe .
Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - allrecipes.com .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/amerykanskie-doughnuts---paczki-z-dziurka