Wykonanie
Dziś kuchnia węgierska. Jak to mówią Polak , Węgier ...itd ale czy oprócz słynnego już gulaszu z dużą ilością
papryki znamy coś więcej od naszych " bratanków"? Dziś chciałam Wam pokazać pyszny przepis , który wzięłam z węgierskiej strony - znajdziecie ją tutaj na naleśniki Gundel. Są one niezwykle popularne np w Budapeszcie. Zapraszam :)Ciasto naleśnikowe:- 200ml
mleka- 50 ml
oleju lub stopionego
masła- 3 łyżki
cukru- 150 g
mąki- 1-2
jajka duże, kurze- trochę
wody gazowanejMasa:- 120g zmiksowanych
orzechów ( np włoskie, laskowe lub
migdały)- 80g
cukru pudru- 60 ml
śmietany ( 30-36%) ( w wersji light
jogurt grecki)- łyżeczka
cynamonu- ew. w wersji dla dorosłych 2 łyżki
rumuPolewa-
czekolada- trochę
śmietanySkładniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ,odstawiamy na ok.20 min i smażymy naleśniczki.
Orzechy łączymy z
cukrem i
śmietanką /jogurtem, dodajemy
cukier. Masę rozprowadzamy po naleśnikach i składamy - tak jak nam wygodnie. U mnie w trójkącik.
Czekoladę topimy w kąpieli
wodnej, dodajemy
śmietanę . Polewamy naleśniki i gotowe :)


