Wykonanie
Wytrawna
tarta z
kurczakiem do najbardziej dietetycznych dań nie należy.
Masło,
mąka,
ser, wiadomo niskokaloryczne nie są, lecz gdy tartę jemy z umiarem oczywiście możemy sobie na nią od czasu do czasu pozwolić.
Tarta z
kurczakiem to jednocześnie bardzo sycące danie, kawałek (ok 1/8 formy) z dodatkiem
zielonej sałaty z
pomidorami zdecydowanie zaspokaja mój obiadowy głód i pozwala spokojnie odczekać 3-4 godzinną przerwę do kolejnego posiłku. Wariacji na temat tarty jest mnóstwo, jeśli nie jecie
mięsa wystarczy, że pominiecie ten składnik a danie i tak będzie pyszne i pełnowartościowe. Czerwone pesto zamieńcie na zielone, dodajcie
szpinak i macie już kolejną pyszną propozycję. Warto kombinować a tymczasem zapraszam po przepis.
Składniki (1/8 formy- ok 400 kcal):-Ciasto kruche-
Mąka pełnoziarnista lub razowa 200g
Masło 100gZimna
woda 3 łyżki
Sól himalajska-Farsz-
Pierś z kurczaka 400g
Cebula 1 szt
Cukinia 1 szt małaPesto czerwone lub
ketchup z
cukiniiRicottaJajka 2 szt
Sól,
pieprz,
czosnek,
bazylia,
oreganoGorgonzola ok 60g (opcjonalnie)Sposób przygotowania:
Masło pokrojone na mniejsze kawałki łączymy z
mąką,
wodą i odrobiną
soli. Całość dokładnie zagniatamy, zawijamy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty lub ścieramy na średnich oczkach tarki a następnie rozkładamy po całej formie i dokładnie dociskamy. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, aby podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia. Spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
Gdy spód tarty zapieka się w piekarniku możemy przygotować farsz. W tym celu
pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski.
Kurczaka doprawiamy delikatnie
solą,
pieprzem,
czosnkiem,
bazylią i
oregano a następnie podsmażamy na suchej patelni. Podsmażoną
pierś z kurczaka przekładamy do miseczki a na patelnię wlewamy łyżkę
oleju rzepakowego, dodajemy
cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy po czym dodajemy
cukinię pokrojoną w talarki. Gdy warzywa lekko zmiękną zdejmujemy patelnię z ognia i zabieramy się za przygotowanie masy
serowo-jajecznej. W tym celu mieszamy w większej misce kubeczek
sera ricotta, słoiczek czerwonego pesto lub domowy
ketchup z
cukinii, 2
jajka i dokładnie mieszamy.
Na upieczony spód wylewamy ok 1/3 masy
serowo-jajecznej, następnie rozkładamy równomiernie na całej powierzchni warzywa, paski
kurczaka a na koniec zalewamy pozostałą masą. Na wierzch możemy dodatkowo poukładać kawałki gorgonzoli, która nada bardziej wyrazistego smaku lecz również podniesie kaloryczność dania. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Po tym czasie
tarta z
kurczakiem powinna być już ładnie zarumieniona, wybieramy ją z piekarnika i odstawiamy jeszcze na 10 minut aby masa stężała.
Tarta z
kurczakiem wybornie smakuje w towarzystwie
zielonej sałaty z dodatkiem
pomidorków koktajlowych i
miodowo-
musztardowego dressingu. Idealna na obiad czy spotkanie ze znajomymi.
SmacznegoSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]