Wykonanie
Czwartkowy obiad wyglądał bardzo wiosennie. Miały być
wieprzowe sznycelki, a w efekcie zrobiłam tartę z
cukinią i
ricottą.
ciasto:200g
mąki100g
masłałyżeczka
soli3 łyżki
wodyfarsz:2
cukinieserek ricotta3
jajka1
cebula biała1
cebula czerwona2 ząbki
czosnkuew.
mozzarellasól,
pieprzSkładniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok.
Cebulę pokroić w kosteczkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać
jajka z
serkiem, dodać
cebulę i
czosnek oraz odciśniętą
cukinię,doprawić. Można dodać do farszu pokrojoną
mozzarellę. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej
masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 30-40 minut.