Wykonanie
Uwielbiam
cukinię. Mogłabym nawet założyć jej fanklub :) Zjadamy jej kolosalne ilości w przeróżnej postaci, jako zapiekanki, placki, nadzienie do pierogów, na grillu, w sałatkach, na pizzy.... możliwości jest wiele. W tym roku posialiśmy na ranczu kilka jej odmian, liście już są, pierwsze kwiatki też, zobaczymy jakie będą plony.
ciasto kruche:200g
mąki100g
masła3 łyżki
wodyszczypta
solinadzienie:1
cukinia2
jajka250g
serka ricottasól,
pieprzświeży
tymianekkwiaty
cukinii (tym razem męskie - bez małych
cukinii)
mozzarellaCiasto zagnieść, włożyć do lodówki, owinięte folią na 30 minut.
Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z
serkiem,
jajkami i
przyprawami. Wkroić
mozzarellę, wymieszać. Oczyścić kwiatki
cukinii.
Ciastem wylepić foremkę, ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i podpiec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Wyłożyć farsz, ułożyć kwiatki
cukinii, można skropić je
olejem i wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż masa stężeje.