ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinii i bekonu

Tarta z cukinii i bekonu

nazwa

Wykonanie

Cała rodzina uwielbia cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem cukinia w stu odsłonach. Warzywo daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.
ciasto:
200g mąki
100g masła
łyżeczka soli
3 łyżki wody
farsz:
2-3 cukinie
1 cebula czerwona
1 cebula biała
1 kulka mozzarelli
kilka plasterków boczku/bekonu/dobrej szynki
sól, pieprz, gałka
serek ricotta
2 jajka
Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na minimum pół godzinki.
Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć żeby się trochę zrumieniła. Wymieszać serek z jajkami i wrzucić podsmazona cebulkę. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i poczekać aż puści wodę, odcisnąć. Wrzucić do masy serowej, wymieszac dokroić do tego boczek - ja tnę nożyczkami i pokrojona mozzarelle - 2/3 kulki, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz, na wierzch wrzucić i lekko wcisnąć pozostałą mozzarellę i zapiekać razem ok 30-40 minut.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/06/tarta-z-cukinia-i-bekonem.html