Wykonanie
Cała rodzina uwielbia
cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w
sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem
cukinia w stu odsłonach. Warzywo
daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w
oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon
cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie
cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.
ciasto:200g
mąki100g
masłałyżeczka
soli3 łyżki
wodyfarsz:2-3
cukinie1
cebula czerwona1
cebula biała1 kulka
mozzarellikilka plasterków boczku/bekonu/dobrej
szynkisól,
pieprz, gałka
serek ricotta2
jajkaSkładniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na minimum pół godzinki.
Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć żeby się trochę zrumieniła. Wymieszać
serek z
jajkami i wrzucić podsmazona
cebulkę.
Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i poczekać aż puści
wodę, odcisnąć. Wrzucić do masy serowej, wymieszac dokroić do tego
boczek - ja tnę nożyczkami i pokrojona
mozzarelle - 2/3 kulki, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej
masłem formy. Ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz, na wierzch wrzucić i lekko wcisnąć pozostałą
mozzarellę i zapiekać razem ok 30-40 minut.