Wykonanie
Pyszna
tarta o wilgotnym nadzieniu. Bardzo smaczny spód na bazie
mąki pełnoziarnistej. Oczywiście możemy użyć dowolnego, ulubionego,kruchego ciasta. Tym razem żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Tak przygotowane wstawiłam do lodówki. Dzięki temu nie trzeba męczyć się z wałkowaniem schłodzonego ciasta. Moja
cukinia była mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli używacie drobnych
cukinii, nie ma potrzeby ich obierać ani usuwać pestek. P iekłam w formie o średnicy 23 cm. Tartę przed podaniem lekko ostudzić. Bardzo smaczna była też zupełnie zimna, następnego dnia.
składniki na spód:250 g
mąki pełnoziarnistej 3 zboża150 g
masła, schłodzonego1 płaska łyżeczka
soli morskiej1
jajkonadzienie:3
jajka1 duży fenkuł , +
koperek z fenkuła jeżeli jest300 g
cukinii startej1 mała
cebula biała1 mała
cebula czerwonaok 120 g
śmietanki 30 %50 g startej
mozzarellinasiona
kopru włoskiego1 - 2 łyżki zielonego, posiekanego
koperkusól i świeżo zmielony
pieprzprzygotowanieWszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a
ciastem wyłożyć dno i boki posmarowanej
masłem formy. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż
tarta ) i wstawić do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożone papierem obciążyć
fasolą lub
grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.nadzienie:fenkuł i
cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzać
oliwę , wrzucić fenkuł i
cebulę , dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 10 min) Doprawić
solą ,
pieprzem i ziarnami
kopru. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni obsmażyć
cukinie, lekko posolić i doprawić
pieprzem, wymieszać z
koperkiem.Do miski wbić
jajka, dodać
śmietanę,
mozzarellę, roztrzepać widelcem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Na podpieczony spód wyłożyć
cukinię, na niej ułożyć fenkuł z
cebulą, zalać masą jajeczną , ułożyć gałązki
koperku z fenkuła lub zwykłego.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, do czasu aż masa się zetnie. Smacznego!