Wykonanie
Wszędzie ta
ricotta i
ricotta a ja akurat jej w domu nie miałam. Były za to
kurki, więc trzeba było wymyślić coś innego.
Mozzarella z
twarogiem zdecydowanie zdała egzamin. :)

Składniki:Na spód:1 szklanka
mąki orkiszowej typ 7001
jajko½ łyżeczki
soli morskiejszczypta
pieprzu100 g
masła (powinno być miękkie)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaFarsz:300g
kurek1
cebula2 łyżki posiekanego
koperku1 opakowanie
mozzarelli (220g)2 łyżki półtłustego
twarogu75g
śmietany 12%Przygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i włożyć w pojemniku lub owinięte folią spożywczą do lodówki na min pół godziny (można trzymać nawet całą noc).Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (190st.) na ok. 15 minut.W tym czasie przygotować farsz.
Kurki umyć,
cebulę obrać i pokroić w kostkę i razem wrzucić na patelnię, dusić ok 10 minut.W misce zblendować
mozzarellę z
twarogiem, dodać
śmietanę,
koperek.Dorzucić
kurki z
cebulą, wymieszać i gotowym farszem zalać upieczone kruche ciasto.Wstawić do piekarnika na 15 minut.

