Wykonanie

Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w
waflu piure ziemniaczane z
grzybkami i ciągnącym się
serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z
sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem.
Kurki możemy zastąpić
pieczarkami,
parówką, podsmażonym
mięsem mielonym,
papryką,
kurczakiem,
brokułem tym na co mamy ochotę :}Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie i smażenieSkładniki:około 1 kg
ziemniaków2-3
wafle andruty2 łyżki
masłapół łyżeczki
przyprawy do ziemniakówokoło 1/2 szklanki
śmietanki 12%0,5 kg
kurek pokrojonych i obgotowanych
cebulajedna kulka
mozzarelli2
jajkabułka tartasól,
pieprz2 łyżeczki
mąkiolej do smażeniaGotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy
kurki,
sól,
pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy.
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy
masło,
przyprawę do ziemniaków i
śmietankę, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na
waflu rozkładamy równomiernie gorące piure ziemniaczane, nakładamy
grzyby i startą na tarce
mozzarellę, zwijamy tak jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę kroimy w plasterki, maczamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem
mąki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.Najlepiej smakują podane na ciepło.
