Wykonanie
Tak sobie ostatnio próbuję różnych przepisów i przyszła
pora na krokiety robione w
waflu. Już jakiś czas temu kupiłam składniki by je zrobić, jednak tak długo się do nich zbierałam, że w końcu
wafle zjedliśmy na słodko. Na szczęście udało się za nie zabrać za drugim razem. I są gotowe, bardzo smaczne i ciekawe krokiety. Zawsze to coś innego, nowego. Mi smakują i mam nadzieję, że innym również zasmakują :)
Składniki:Farsz:785g obranych
ziemniaków,2
cebule,
sól,
pieprz,
olej do podsmażenia
cebuli.Ponadto:2
wafle,2
jajka,
bułka tarta,
olej do smażenia.Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić (nie odparowywać zbyt mocno
ziemniaków, by nie były zbyt suche).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
Ziemniaki przemielić przez maszynkę, dodać podsmażoną
cebulę, lekko posolić ( najpierw spróbować
ziemniaki by ocenić ile tej
soli brakuje, być może nie będzie konieczności jej dodania) i popieprzyć. Wymieszać.
Farsz podzielić na dwie części i rozsmarować na waflach. Pozostawić na kilka bądź kilkanaście minut do momentu aż
wafle zmiękną i będzie można je zwinąć w rulon.
Zwinąć w rulon.Jeżeli
wafle nie chcą zmięknąć i się nie
zwiną nie ma się czym martwić. Położyć jeden
wafel na drugi, farszem do środka i pokroić w kwadraty bądź prostokąty.
Pokroić zwinięte
wafle.
Jajka roztrzepać widelcem. Przygotować
bułkę tartą. Obtoczyć krokiety w
jajku i
bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zarumienienia z każdej strony.
Smacznego!!!