Wykonanie
W weekend nie było czasu na lepienie pierogów więc wykorzystałam przepis na pierogi w
waflu. Robi się szybko i są równie syte jak tradycyjne pierogi.
Składniki:pół kilo
białego sera70 dag
ziemniaków1 duża
cebulapieprz,
sólwafle (zużyłam dwa płaty)1 surowe
jajkobułka tartaodrobina
mlekaolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Obrane
ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pokruszony
ser biały.2.
Cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na rumiano i dodajemy do
ziemniaków i
sera. Wszystko mieszamy i doprawiamy
pieprzem.3. Ciepły farsz rozsmarowujemy po waflach. Chwilkę czekamy, by
wafle zmiękły. Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster panierujemy w
jajku z
mlekiem i
bułce tartej. Smażymy na rumiano na
oleju.
Smacznego :)