Wykonanie
Dodawanie ugotowanych
ziemniaków to sposób, który stosuję w wielu kotletach, nie tylko warzywnych. Ziemniaczaną masę często dodaję też do
mięsa mielonego, bo dzięki temu kotlety są delikatniejsze w smaku.Dzisiejsze kotleciki z
cieciorki są naprawdę bardzo smaczne i zachęcam Was do spróbowania. Podałam je posypane
żółtym serem i z
sosem czosnkowym.
Składniki na 10 sztuk :200 g.
ciecierzycy3 średnie
ziemniaki1 średnia
cebula1
jajkosól,
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Ciecierzycę gotuję wg przepisu na opakowaniu, do miękkości, po czym lekko ją blenduję. Mogą pozostać większe kawałki. Gotuję również obrane
ziemniaki, po czym duszę je widelcem lub przepuszczam przez praskę. Mieszam
ciecierzycę i
ziemniaki, dodaję
jajko i podsmażoną na rumiano
cebulkę. Doprawiam masę do smaku
solą i
pieprzem, formuję płaskie kotlety. Panieruję kotlety w
bułce tartej, po czym smażę je po 3 minuty z obu stron na rumiano.Przepis autorski.