Wykonanie
Dziś opowiem Wam o czymś tanim i domowym - o kotletach z resztek :) Gotowałam ostatnio
soczewicę, potrzebna była jako farsz do krokietów, i tak jak zresztą robię zazwyczaj - ugotowałam jej od razu więcej. A z kolei wczoraj zostały
ziemniaki z obiadu. Wystarczyło te składniki połączyć, doprawić i usmażyć, by powstało nowe, bardzo smaczne danie. Kotlety mają bardzo fajną chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie i aksamitne. By nadać im konkretniejszy smak, można do nich dodać jeszcze np. podsmażoną
cebulkę, posiekany
czosnek lub
zioła.
Składniki :1 szklanka
zielonej soczewicy3 średniej wielkości
ziemniaki1 łyżeczka
masła1
jajko1-2 łyżki
mąki żytniej
sól,
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do smażenia
bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :
Soczewicę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, podobnie obrane
ziemniaki.
Soczewicę duszę widelcem.
Ziemniaki mieszam z
masłem, również duszę na jednolitą masę i odstawiam do wystygnięcia, po czym łączę je z
soczewicą. Dodaję
jajko i
mąkę żytnią, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Formuję duże kule, po czym spłaszczam je i nadaję im kształt kotletów. Każdy panieruję w
bułce tartej i smażę na średnio rozgrzanym
oleju, aż będą rumiane. Na chwilę przekładam usmażone kotlety na talerz z papierem, do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z
sosem czosnkowym i
sałatą.Przepis autorski.