Wykonanie
Kotlety ziemniaczane będą idealnym sposobem na wykorzystanie za dużej ilości ugotowanych
ziemniaków, choć są tak pyszne, że warto dla nich specjalnie te
ziemniaki ugotować. Nie ma w nich
jajek, są więc bardzo delikatne, ale ostrożnie przenoszone nie rozpadną się. Można je jeść samodzielnie jako przekąskę albo z dodatkiem dowolnej surówki - na lunch, obiad lub kolację. Doskonałe również z sosem - na przykład z
grzybowym.
Kotlety ziemniaczane bez
jajek (z przepisu wychodzą 4 kotlety)600 g
ziemniaków1 łyżka
masła2 łyżki
mąki2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszkisól i świeżo mielony
pieprzolej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy jak na puree. Dodajemy
masło, 1 łyżkę
mąki oraz
pietruszkę, mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Z masy lepimy 4 owalne kotlety i obtaczamy je w 1 łyżce
mąki.
Olej rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu, smażymy kotlety z obu stron po kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy natychmiast z dowolną surówką.