ßßß Cookit - przepis na Kotlety ziemniaczane bez jajek

Kotlety ziemniaczane bez jajek

nazwa

Wykonanie

Kotlety ziemniaczane będą idealnym sposobem na wykorzystanie za dużej ilości ugotowanych ziemniaków, choć są tak pyszne, że warto dla nich specjalnie te ziemniaki ugotować. Nie ma w nich jajek, są więc bardzo delikatne, ale ostrożnie przenoszone nie rozpadną się. Można je jeść samodzielnie jako przekąskę albo z dodatkiem dowolnej surówki - na lunch, obiad lub kolację. Doskonałe również z sosem - na przykład z grzybowym.
Kotlety ziemniaczane bez jajek (z przepisu wychodzą 4 kotlety)
600 g ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy jak na puree. Dodajemy masło, 1 łyżkę mąki oraz pietruszkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy lepimy 4 owalne kotlety i obtaczamy je w 1 łyżce mąki. Olej rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu, smażymy kotlety z obu stron po kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy natychmiast z dowolną surówką.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/02/kotlety-ziemniaczane-bez-jajek.html