ßßß Cookit - przepis na Tarta z porami

Tarta z porami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię smak uduszonych porów, stają się słodkawe, ale nadal pełne smaku. Kupiłam kilka ładnych i tak powstała tarta.
3 ładne pory (biało-zielona część)
1 biała cebula
1 czerwona cebula
1 jajko
kawałek masła
sól, pieprz gałka muszkatołowa
ser grana padano
kilka plasterków szynki serrano
ciasto:
200g mąki
100g masła
łyżeczka soli
3 łyżki wody
Ciasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach. Pory pokroić w plasterki, obie cebule w piórka. W rondelku rozpuścić masło i udusić pory razem z cebulką do miękkości. Doprawić i wymieszać z jajkiem. Przełożyć na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki szynki, posypać startym serem i zapiec ok 20 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/04/tarta-z-porami.html