Wykonanie

Ta
tarta powstała w
sumie przypadkiem. Okazało się, że 300g
szpinaku to zdecydowanie za mało, żeby po obróbce termicznej najadła się nim rodzinka. Trzeba było ratować obiad.ciasto:200g
mąki100g
masłałyżeczka
soli3 łyżki
wodynadzienie:300g
świeżego szpinakutrójkącik
sera lazur - bluetrochę tartego
grana padano3
jajka300g boczniakówsol,
pieprz,
gałka muszkatołowamasło
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej foremki, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 minut w 180 stopniach. Na
maśle poddusić i podsmażyć pokrojone w paski boczniak. W rondlu na
maśle poddusić
szpinak, dodać
ser lazur, doprawić. Na upieczony spód wysypać tarty
ser grana padano, wyłożyć promieniście boczniaki, przykryć
szpinakiem i na wierzch wbić
jajka. Zapiekłam do ścięcia
jajek około 15 minut w 200 stopniach.