ßßß Cookit - przepis na Ciasto na strudel

Ciasto na strudel

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
jajka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
woda 0,5 szklanek
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, jajka, soli oraz letniej wody zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być bardziej miękkie niż na pierogi. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i błyszczące, a na jego powierzchni zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem lub stopionym masłem, przykryć nagrzaną miską i odstawić na 30 minut.
Na oproszonej mąką ścierce rozciągać ciasto palcami, aż będzie cienkie jak papier, posmarować tłuszczem, nałożyć farsz i zwinąć w rulon, polać masłem i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.
Uwagi:
Do farszu, oprócz jabłek, można użyć masy serowej lub orzechowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10815/Ciasto-na-strudel