ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówjajka 1 sztukmasło 2 łyżek stołowychwoda 0,5 szklaneksól 1 szczyptaWykonanie:Z przesianej mąki, masła, jajka, soli oraz letniej wody zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być bardziej miękkie niż na pierogi. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i błyszczące, a na jego powierzchni zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem lub stopionym masłem, przykryć nagrzaną miską i odstawić na 30 minut.Na oproszonej mąką ścierce rozciągać ciasto palcami, aż będzie cienkie jak papier, posmarować tłuszczem, nałożyć farsz i zwinąć w rulon, polać masłem i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.Uwagi:Do farszu, oprócz jabłek, można użyć masy serowej lub orzechowej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: