Wykonanie
Groszek ptysiowy, tak samo jak ciasto na ptysie i eklery przygotowuje się z ciasta parzonego. Tak wykonane
groszki są zdecydowanie lepsze od tych kupionych w sklepie. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste,
potem wystarczy włożyć do rękawa cukierniczego i wtedy zaczyna się zabawa w wyciskanie kształtów. Niby im mniejsze tym lepsze, ale mamy tutaj dowolność, możemy robić co chcemy.
Groszek najlepiej pasuje do wszelakich zup, kremów. My jedliśmy je akurat z kremem z
selera. Pyszności!


Składniki:200 ml
wody150 g
mąki4 małe
jajka60 g
masłasólWodę zagotowujemy z
masłem i
solą. Dodajemy
mąkę i mieszamy. Ciasto podgrzewamy tak długo, aż będzie odchodziło od łyżki. Studzimy. Dodajemy po kolei
jajka mieszając z
ciastem, do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (końcówka średnicy ok. 1 cm).Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem, wyciskamy z rękawa małe
groszki zachowując odstępy. Pieczemy około 20 minut, ja lubię jak się pięknie zezłocą.