Wykonanie
Babeczki hummingbird, które są mini wersją Hummingbird
Cake . Babeczki z dodatkiem rozgniecionych
bananów, kawałeczków
ananasa i
cynamonu. Wilgotne, delikatne, mięciutkie i aromatyczne. Ozdobione kremem z
serka philadelphia i 'kwiatami' otrzymanymi z wysuszonego na
chipsy świeżego
ananasa. Kwiaty z
ananasa można również wykorzystać do ozdoby ciasta
marchewkowego lub tropikalnego
tortu dyniowego . Wyglądają pięknie i są pyszne :-).Składniki na 10 - 12 sztuk:120 g
masła2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub odrobina mniej)2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 średniej wielkości
banany, rozgniecione50 ml
kefiru lub
maślanki225 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli5 krążków
ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki i odsączonego (można użyć świeżego
ananasa)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól i
cynamon - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier; utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się po każdym dodaniu. Dodać rozgniecione
banany,
maślankę - wymieszać szpatułką. Masa może być w tym momencie wyglądać na zwarzoną - nie martwić się :). Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec dodać odsączone kawałeczki
ananasa, wymieszać.Formę o muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 4/5 wysokości papilotki (zostawiamy mniej więcej 1 cm od górnego brzegu papilotki), wyrównać.Piec w temperaturze 165ºC bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem z
serka philadelphia:150 g
serka philadelphia, w temperaturze pokojowej50 g
masła, w temperaturze pokojowej2/3 - 3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiMasło,
cukier i
wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy
maślanej. Dodawać
serek kremowy, w
trzech turach, cały czas ucierając.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą okrągłą tylką. Układając tylkę nad środkiem babeczki wycisnąć na nią krem; tak samo postąpić z pozostałymi babeczkami. Ozdobić suszonymi kwiatami
ananasa.Suszone kwiaty z
ananasa (20-25 sztuk):1 świeży
ananasAnanasa obrać, wykroić
sęki. Pokroić na dość cienkie plasterki (podczas krojenia powinien przez nie prześwitywać nóż). Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i suszyć przez 60 minut w temperaturze 100ºC, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę, by się dosuszyły. Jeśli po tym czasie nie będą wystarczająco suche wydłużyć czas suszenia. Po wyjęciu z piekarnika kwiaty ułożyć w formie na muffiny lub mini-muffiny, by nadać im ładny kształt. Odłożyć na kilka godzin, do zachowania kształtu (można przez noc).Smacznego :-).