ßßß
Babeczki hummingbird, które są mini wersją Hummingbird Cake . Babeczki z dodatkiem rozgniecionych bananów, kawałeczków ananasa i cynamonu. Wilgotne, delikatne, mięciutkie i aromatyczne. Ozdobione kremem z serka philadelphia i 'kwiatami' otrzymanymi z wysuszonego na chipsy świeżego ananasa. Kwiaty z ananasa można również wykorzystać do ozdoby ciasta marchewkowego lub tropikalnego tortu dyniowego . Wyglądają pięknie i są pyszne :-).Składniki na 10 - 12 sztuk:120 g masła2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobina mniej)2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 średniej wielkości banany, rozgniecione50 ml kefiru lub maślanki225 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonuszczypta soli5 krążków ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki i odsączonego (można użyć świeżego ananasa)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier; utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się po każdym dodaniu. Dodać rozgniecione banany, maślankę - wymieszać szpatułką. Masa może być w tym momencie wyglądać na zwarzoną - nie martwić się :). Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec dodać odsączone kawałeczki ananasa, wymieszać.Formę o muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 4/5 wysokości papilotki (zostawiamy mniej więcej 1 cm od górnego brzegu papilotki), wyrównać.Piec w temperaturze 165ºC bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem z serka philadelphia:150 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej50 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 - 3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z waniliiMasło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą okrągłą tylką. Układając tylkę nad środkiem babeczki wycisnąć na nią krem; tak samo postąpić z pozostałymi babeczkami. Ozdobić suszonymi kwiatami ananasa.Suszone kwiaty z ananasa (20-25 sztuk):1 świeży ananasAnanasa obrać, wykroić sęki. Pokroić na dość cienkie plasterki (podczas krojenia powinien przez nie prześwitywać nóż). Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i suszyć przez 60 minut w temperaturze 100ºC, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę, by się dosuszyły. Jeśli po tym czasie nie będą wystarczająco suche wydłużyć czas suszenia. Po wyjęciu z piekarnika kwiaty ułożyć w formie na muffiny lub mini-muffiny, by nadać im ładny kształt. Odłożyć na kilka godzin, do zachowania kształtu (można przez noc).Smacznego :-).



