Wykonanie
Składniki2,5 szklanki
mąki pszennej14 dag
masła2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1/3 szklanki
kefiru1 i 1/4 szklanki puree z dyni3/4 szklanki
cukru3 średnie
jaja1 łyżjka
śmietany0,5 szklanki
cukru pudruSposób przygotowaniaKrok 1 w pierwszej kolejności przygotowujemy puree z dyni. Obieramy
dynię, kroimy na grube paski i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Następnie blendujemy
dynię na gładką masę. Wszystkie składniki do babeczek powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki oprócz
cukru przesiewamy do miski, odstawiamy. Puree z dyni mieszamy z
kefirem i odstawiamy na bok.
Masło ucieramy z
cukrem na puch. Dodajemy powoli po
jajku, po każdym miksujemy chwilę do połaczenia. Następnie dodajemy naprzemiennie w
trzech turach składniki suche oraz puree z dyni mieszając szpatułką do połączenia składników. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka.Po upieczeniu jeszcze ciepłe możemy posmarować lukrem 1 łyżka
śmietany na pół szklanki
cukru pudru mieszamy do połączenia.